måndag, februari 28, 2005

Snö


En skön text om snö i Guardian Unlimited Books: The world made new. Hårdingen Jenny Diski har skrivit.
"Where would be the fun, if we knew for sure that our memory of snow-heaven had come only from the cotton-wool covered studio where it is always a White Christmas, or passing through Phil Spector's wall of sound into a Winter Wonderland, or the turning the pages of Little Women snowballing their tomboyish, syrupy way towards virtuous adulthood, or flogging up the mountain behind Heidi skipping bare-legged through the snow with white bread rolls for toothless Grandma? I've never made a snowman in my life, but I remember it so well."
***Hur fisken har det under isen berättades i Naturmorgon SR P1 i lördags. Olof Lessmark, fiskexpert, satt med ett pimpelspö på Helgasjön i Småland väntade på abborre. Lisa Henko var reporter. Andreas Hedrén från Länsstyrelsen i Kronobergs län satt med en mört på ett snöre och väntade på gädda. En praktikant satt vid ett tredje hål med en planktonhåv. Dom fick inte en enda fisk.

När det är snö på sjön är det kolsvart under isen.

"Snön är vit och det säger sig självt att den reflekterar ljuset. Och isen här och grumligt brunt vatten, så det är inte mycket ljus därnere. Så det är svårt för dom att hitta mat."

Många fiskar går på mindre än 10% av sin normala fart under vintern. En gädda på ett kilo kan klara sig hela vintern utan mat.

"Dom som har värst under dom här svältperiderna är dom minsta fiskarna. Är dom inte tillräckligt stora på hösten så dör dom under vintern. Mörtar och dom som är mindre än fyra centimeter, dom stryker med."

Alla fiskar har ungefär samma salthalt i blodet som gör att dom fryser när temperaturen kommer ner till -0,5°C.

"Havet, 35 ‰, riktigt salt, fryser inte förrän det kommer ner till -1,9°C. Det gör att det kan bli underkylt vatten ute i havet och då bildas det isnålar i fisken och dom dör."

Det här kan vara ett problem när man odlar fisk exempelvis lax. Fiskar som är vana att kunna förflytta sig bort från köldknäppar under vattnet dör i kassarna.

"Sen finns det andra fiskar som inte kan flytta sig på samma sätt, som plattfiskar flundror och rödspättor och dom har fryspuntksnedsättande ämnen i blodet, ett protein, glyktopeptider. Det är ungefär som att hälla glykol i vattnet i bilen så att det inte ska frysa."

Insjöfisken rudan tillverkar alkohol och kan ha runt 2-3 ‰ i blodet.

På vintern finns inget sjögräs som producerar syre och eftersom isen lägger sig som ett lock över sjön vilket gör att inget syre heller kan blandas ner genom vågor. Dessutom tar algernas och bottenväxternas förmultningsprocess en hel del av syret. "Det kan bli syrebrist i vattnet och i vissa sjöar kan det bli kvävning som gör att fisken dör."

(citaten Olof Lessmarks)
***

För drivan: Snow av Orhan Pamuk. Och Wait until Spring, Bandini av John Fante. Skating to Antarctica av Jenny Diski