torsdag, januari 11, 2007

The Emperor's Children av Claire Messud

Barnen är 30-33 kanske, har ambitioner och bor i New York. The Emperor's Children handlar om några människor som undrar vad dom ska göra med sina liv och glömmer att fundera på hur dom ska leva. Det är innan 11 september.

Marina har i flera år nästan skrivit klart sin bok. Boken handlar om sexistiska barnkläder och det ämnet har hon för länge sedan tröttnat på. Hon betalar hämtmaten med pappas kreditkort. Pappa har skrivit omskrivna böcker om världens oro. Han är Marinas skugga och beskyddare.

Danielle har en leopardmönstrad mamma som mäklar hus. Danielle har sänggaveln mot diskbänken men trivs med utsikten i sin lilla studio. Hon trivs med sin chef också, hon producerar dokumentärer för TV, trivs med det och har inget att bevisa (samtidigt som hon inget har).

Julius har tom plånbok men tjusigt liv tills han börjar stanna hemma med sin pojkvän och blir bihandling. Julius bitska recensioner för Village Voice blir mesiga, det som var tufft när han var 23 är inte lika lätt längre och någon bok lär inte skrivas.

Australiensaren Seeley säljer revolution och ska göra New York-borna till sitt folk med hjälp av en satirisk tidskrift. Marinas pappa är senioren vars bekväma lögner nöter på deras liv. Marinas kusin Bootie kommer till stan med ungdomligt undertryckt storhetsvansinne och gör oreda.

Många tycker att The Emperor's Children är en av 2006:s bästa böcker. Jag tycker att den var knäckande (och därmed bra).
__________________
Claire Messud

The Emperor's Children. 2006. A.A Knopf: ISBN 0-307-26419-X

Läs
Our Chef Is Very Famous in London
Utdrag ur The Emperor's Children.