torsdag, oktober 06, 2005

Att komma hem ska vara en schlager av Per Hagman

En bit bort från stan och aldrig dagen efter en kväll ute har jag långsamt tagit mig igenom Per Hagmans bok om sig själv - Att komma hem ska vara en schlager.

Ibland skriver han man om sig själv och det är poängen med att läsa Per Hagmans bok. Den stannar inte vid honom.

Att komma hem ska vara en schalger
handlar om den andra slags hemlösheten, där förskjutning, förflyttning, förflackning och halka gör att inget och ingenstans är ens bo. Den handlar om att inte ha hem i ställen, eller nej människor (eller falkar) och det handlar om sätt att leva med det.

Man hittar till slut en restaurang som är öppen utan att vara abonnerad. Man är den enda gästen. Den enda. Hela den millennielikgiltiga pakistanska och egyptiska personalen står och hänger i ett hörn och betraktar en och det är mycket svårt att byta ut mineralvattenglasets innehåll mot vodka. Det är panoramafönster ut mot havet och man tänker att om nu någon mot förmodan passerade på strandpromenaden utanför och tittade in när den enda gästen i den hårt upplysta lokalen på ett Mr Bean-sätt satt och bytte ut innehållet i sitt glas skulle det hela se oändligt sorgligt ut. Men det känns inte sorgligt. Det är ju bara en Edward Hopper-målning av en man med barnsligt leende som i vanlig ordning äter sin middag ensam. Och som har beställt in en trerätters middag ensam. Och som har beställt in en trerätters men inför desserten inser att det bara är tio minuter kvar av årtusendet och därför lägger pengar på bordet och går till den enda baren som inte är förbokad; en australiensisk dykarpub där några sammansvetsade dykargäng står drängfulla och gapigt inväntar det nya årtusendet. En tv i baren flimrar fram tolvslaget från olika platser i världen och mannen med barnsligt leende går in på toaletten och häller det sista ur vodkaflaskan i sin grogg, eftersom starkspriten i Sharms groggar i stort sett alltid är utspädd eller humbug. Sedan går mannen med barnsligt leende ut i baren igen och väntar in tolvslaget och skålar så med sig själv i ett hav av primalskrikande tyska och engelska dykare. Sedan promenerar han til kasinot och blir bekant med en modellagenturägare från Milano och dennes späda och söta amerikanska flickvän. Mannen med barnsligt leende tänker att alla sorters nätter är roliga. Mannen med barnsligt leende förnekar sig aldrig. För mannen med barnsligt leende är bekymmerslösheten det stora bekymret.

Jag har aldrig läst någon av Hagmans romaner. Dom är visst skitdåliga. Att komma hem ska vara en schlager är inte skitdålig.
_________________
Per Hagman

Att komma hem ska vara en schlager. 2005. Albert Bonniers förlag. Pocket ISBN: 9100106232