torsdag, mars 16, 2006

In the Freud Archives av Janet Malcolm

In the Freud Archives är ett triangeldrama mellan tre män: K.R Eissler, en psykoanalytikergubbe och grundare av en stiftelse för förvaltande av Freuds gamla papper (förvalta, läs sitta och hålla på). Jeffrey Moussaieff Masson, som ska ta över stiftelsen och bo i Anna Freuds hus när hon dör. Och Peter Swales, utmanare och tidigare assistent till Rolling Stones.

Eissler är ett med sin lojalitet med Freud, arkivet, psykoanalysen. Masson är tusen, blir uttråkad, byter intressen*. Swales är en man som gräver och gräver och gräver, one of the people on whom nothing is lost.

Masson börjar tro att Freud hade haft tron på verklighet (det som hänt och dess konsekvenser på psyket), men släppt den och hittat på påhittet (hur man uppfattar det som man tror har hänt isolerat i huvvet) som grundtanke och utgångsläge för psykoanalysen.

Det blir bråk, många känslosamma brev författas, Masson stämmer stiftelsen på 13 miljoner dollar.

Här har vi en skärpt, rolig och klok roman tänkte jag (lite puckat) en bra bit in när jag råkade se ordet non-fiction på baksidan. Jag läser aldrig böcker vilkas bragd är att dom är baserade på verklighet, men ibland kan dokumentära böcker vara bra av andra anledningar än att dom är, öh, sanna. (Stuart - A Life Backwards, Tjernobylboken). In the Freud Archives är en sån bok - genial, trots att den inte är påhitt.
__________________
Janet Malcolm

In the Freud Archives. 1984. nyrb, 2002: ISBN 1-59017-027-x

Om en helt annan Peter Swales.